Verkkokauppamme on uudistunut!

News

RSS
Varaa vastuullisuuteen?

Varaa vastuullisuuteen?

Koska ekologisuus ja eettisyys on koko ajan vaatteissa kasvava trendi, haluan kauppiaana tarjota niitä asiakkaillemme. Mutta kuka on valmis niistä myös maksamaan?Joka kanavasta tuutataan vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista, mikä on mielestäni hyvä asia. Monet valmistajat ovatkin asiaan heränneet ja heillä on tarjota myös esimerkiksi luomupuuvillasta tai ylijäämäkankaista tuotettuja vaatteita.

Suurien muotiketjujen eettisyyttä ja arvoja arvostellaan pari kertaa vuodessa lööpeissä isoin otsikoin, mutta mitään sen kummempaa asioitten hyväksi ei oikeastaan tapahdukaan. Tosiasia on kyllä myös se, ettemme me Suomessa asian hyväksi paljon pystytä edes tekemään. Asia pitäisi lähteä aina kyseisen valmistusmaan hallinnosta.

Myös minä kauppiaana olen havahtunut siihen kysymykseen, että mitä minä myyn? Viime keväänä kävin tutustumassa Kiinassa sikäläiseen vaateteollisuuteen, myös tehtaisiin. Itse en törmännyt lapsityövoimaan, mutta siihen kylläkin, että lähes jokaisella työpaikalla hääräsi koko suku, vauvasta vaariin. Oltiin yhtä suurta perhettä, hymyssä suin.

Muistoihin palasi oma lapsuus – vanhempieni työpaikalla minäkin olen suuremmaksi osaksi kasvanut. Päiväunet tuli vetäistyä äitini kassapöydän alla muovipussien seassa ja se oli siihen aikaan ihan ookoo.

Varmasti lapsityövoimaa maailmalla käytetään, joka on todella kauhea asia. Onneksi sellaiseen en ole törmännyt. En tiedä, mikä olisi reaktioni, sillä rintaa puristaa pelkkä ajatuskin.

Ekologisten ja eettisesti tuotettujen vaatteiden kasvu näkyy myös meillä. Haluan tarjota jokaiselle jotakin, kotimaisia merkkejä meillä on ollut aina.

Tänä syksynä valikoimiin on rantautunut myös uusia, joista erityisen innoissani olen MariMari-tuotteista. Innoissaan ovat olleet myös asiakkaamme, mutta katsaus hintalappuun saa monet pakittamaan. Miksi? Laatu, kotimaisuus, ekologisuus ja eettisyys maksaa, siitä ei päästä mihinkään. Vaikkakaan se, onko tuote halpa vai kallis, ei kerro sitä onko se eettisesti tuotettu vai ei. Tärkeintä olisi tietää tuotteen alkuperä ja sen valmistajan eettiset arvot.

MariMarin tuotteet ovat kaikki Lahdessa suunniteltuja ja tehtyjä, miellyttävää ja kestävää luomupuuvillaa. Mallit ovat ajattomia, tarkoitettu niin jokapäiväiseen kuin juhlakäyttöönkin ympäri vuoden. Ne eivät ole sidottuja mihinkään sesonkiin ja ovat helposti muunneltavissa asusteilla ja kengillä erilaisiin menoihin.

Lisäksi hyvä design ei koskaan vanhene! Niissä ei ole ikärajaa ja useita tuotteita voi käyttää monella eri tapaa. Kuten tätä Beeskirt Bubble -hametta. Joka laittaa näitä tuotteita ylleen, tietää myöskin mistä maksaa.

Pitäisikö meidän kaikkien siirtyä vastuullisuuspuheista myös tekoihin? Vihreätvaatteet.com sivustolla se sanottiin: Eivät vastuulliset vaatteet ole kalliita, vaan vastuuttomat vaatteet ovat liian halpoja.

 

Mörkö vastaan Pikku Myy

Mörkö vastaan Pikku Myy

Olen pelännyt Seinäjoen Ideaparkin tuloa siitä lähtien, kun Sukarin Toivo ensimmäisen kerran heitti asian ilmoille. Nyt tuo painajainen on herännyt eloon ja saa aikaan kylmiä väreitä.

Tyynyparkaani on möyhennetty stressistä useampana unettomana yönä ja tämän syksyn ennakko-ostot on laitettu minimiin. Tuntui, että maailma ja kaupanteko loppuu sinä päivänä, kun tuo kauhea Mörkö avaa ovensa ja imaisee sisuksiinsa kaikki mahdolliset asiakkaat. Eivätkä ne enää ikinä sieltä palaa.

Itse kammoksun isoja kauppakeskuksia eikä tämä Ideapark tuota tunnetta vähennä. Ulkomailla etsin paikallisten suosimat pikkuliikkeet, joissa on persoonaa, tunnelmaa ja tuotteita, joita ketjuliikkeistä ei löydy.

On ollut ilo huomata, että näin toimivat myös meillä käyvät asiakkaat. Tänä syksynä mieleen on jäänyt eräs asiakas, joka tuli meille Seinäjoelta kysyen, että missä teillä on niitä tyllihameita. Hän oli laittanut Facebook-sivuilleen kysymyksen, että mistä voisi sellaisen Seinäjoelta löytää. Vastaukseksi hän oli saanut, että et mistään Seinäjoelta, mutta mene Ylistaroon! Asiakas lähti kotiin kahden tyllihameen kanssa.

Uskon siihen, että voimme jatkossakin tarjota jotain mitä Ideaparkista ei löydy. Teen tätä työtä isolla sydämellä ja joskus myös rakot kantapäissä. Etsin jatkuvasti uusia ideoita – jos joku idea ei toimi, muutan suuntaa. Yritän parhaani, kuuntelen asiakkaita ja ellei se riitä, ja päätän joskus lyödä hanskat tiskiin teen sen tietoisena, että olen kääntänyt joka kiven ja painanut kovasti duunia.

Uskon myös vahvasti siihen, mitä BSTR:n asiakkkuusjohtaja Mari Dawe totesi blogissaan: ”Seinäjoellakin on useita liikkeitä, jotka menestyvät niin keskustassa kuin sen ulkopuolella kauppakeskuksista huolimatta. Ne menestyvät, koska ovat erilaistaneet valikoimansa ja rakentaneet palvelukonseptinsa sellaiseksi, että ostostapahtuma on miellyttävä, jopa elämyksellinen.” Meillä on kaikkea tuota, mitä markkinointialan ammattilainen luettelee onnistumisen eväiksi. Lisäksi meidän yrityksellämme on pitkä historia ja tarina, josta saisi vaikka televisiosarjan.

Toki kysyin liiketiloja myös meille, mutta kulut olisivat nousseet kohtuuttomiksi. Lisäksi koin epäoikeudenmukaisuutta liiketilojen vuokrissa: samaa liiketilaa oli kaupattu toiselle yrittäjälle yli puolet halvemmalla. Mietin myös, että olisiko Ideaparkin liike syönyt Ylistaron pääpaikan toimintaa. Joka tapauksessa tuotteet olisi pitänyt pitää erilaisina.

Enempään en olisi pystynyt. Jossiteltavaa ei jää. Entisenä kilpaurheilijana tiedän, että kun parhaansa ja vähän yli yrittää, sillä yleensä voittaa. Ei ehkä näitä ensimmäisiä joulukauppahuuman kisoja, mutta kymmenottelussa teen parhaani, että meidän firma näyttää kyntensä. Verkkokauppa, pop up -myymälät, asiakasillat, persoonallinen somemarkkinointi, erilaiset tuotteet ja jokaisen asiakkaan henkilökohtainen palvelu kivijalkaliikkeessä ovat ne eväät, joilla me menestymme. Usein kysyn tutuilta asiakkailta, mitä sinulle kuuluu ja myös tarkoitan sitä. Yhdessä tulee jaettua iloja ja suruja.

Aika näyttää, mitä kaikkea Ideapark tuo tullessaan. Nyt ajattelen, että se saattaa poikia myös meille uusia asiakkaita. Heitä, jotka lähtevät ihmettelemään uutta kauppakeskusta ja ajattelevat, että käydäänpä samalla myös meillä. Tervetuloa — meillä on täällä tyllihameet ja muut muodin huippujutut sinua odottamassa.

Viikon asu on tietysti huippusuosittu tyllihame – tyyliä ja unelmia samassa vaatteessa. Verkkokaupasta löydät useita eri värivaihtoehtoja.

 

Zhenzi on loistokokoisten tzäänssi

Zhenzi on loistokokoisten tzäänssi

Saimme joulumallistoon pienen maistiaisen uuden Zhenzi-tuotemerkin vaatteita, jotka on suunniteltu erityisesti isompia kokoja silmällä pitäen. 

Kuulen monesti loistokokoisten naisten kysyvän, että eikö jotakin tuotetta ole isommassa koossa. Valitettavasti joudun usein myöntämään, että ikävä kyllä ei ole, valmistajan koot loppuvat kokoon 42 tai 44.

Mutta nyt on ilouutisia: Zhenzin mallit alkavat meillä siitä, mihin monen muun malliston loppuvat eli koosta 44 aina 56-58 numeroon saakka. Näitä tuotteita kyllä varmasti tahtoisivat myös pienikokoisimmat naiset, kuten minä, mutta kerrankin meidän on tyytyminen johonkin muuhun.

Asiakkaamme Jokisen Jaana astui sopivasti sisälle liikkeeseen, kun olin kevään tuotteita valitsemassa ja saikin toimia sekä mallina että makutuomarina. Jaana ihastui erityisesti Zhenzin takkimalleihin. Olin henkisesti varautunut siihen, etten takkeja osta mutta kun Jaana niitä sovitteli, niin lopputuloksena keväällä tulee tästä mallistosta neljä eri takkimallia tunikoiden ja puseroiden lisäksi.

Jaana tykästyi takkien lisäksi myös malliston rentoon collegehuppariin. Arvottiin vähän, että otetaanko roosa vai musta – kun ei osattu päättää, niin otettiin molemmat.

Zhenziltä tulee myös oma sporttimallisto jollaista on tosi paljon kyselty. Zhenzin mallit ovat nuorekkaita ja raikkaita sekä housut hyvin istuvia. Hintakin pysyy kohtuullisena näissä tuotteissa.

Vielä joudumme tovin näitä herkkuja odottelemaan, mutta fiilistellään edes kuvilla ensi kevääseen saakka. Collegehuppari liikkeestämme jo löytyykin ja se on nettikaupan kuukauden tuote.

Pyörremyrsky Katriina vieraili kauppiaan kaapilla

Pyörremyrsky Katriina vieraili kauppiaan kaapilla

Ammatikseen ihmisten vaatekaappeja siivoava ja järjestelevä Katriina Koskiniemi-Väisänen tuli visiitille kauppiaan vaatekaapille. Kuinkas sitten kävikään? 

Idea vaatekaappini uudelleen organisointiin tuli ystävältäni Outilta, jolta ei ainakaan ideat lopu! Pääsääntöisesti pukeudun vain oman liikkeeni vaatteisiin, mutta hankintamatkoilta mukaani tarttuu usein sellaisia vaatteita, joita en myyntiin syystä tai toisesta voi ottaa. Saan myös tosi paljon vaatteita lahjoina eri firmojen edustajilta. Totuus on, etten millään ehdi pitämään kaikkea mitä vaatekaappiini kertyy – osassa on vielä vuosienkin jälkeen hintalaput kiinni. 

Odotin Katriinan tapaamista miettien, että mitähän tuleman pitää. Olin valmistellut puolustuspuheen jokaiselle vaatteelle, miksi se pitäisi säilyttää. Moniin vaatteisiin liittyy tunteita, erilaisia fiiliksiä ja muistoja. Kuten esimerkiksi hääpukuuni, joka roikkuu kaapissa edelleen, mutta ei ikinä päässyt tositoimiin. Tai elämäni ensimmäiset Levikset, jotka sain luvan ostaa Vaasasta kun menin yläasteelle. Tallessa edelleen. Puhumattakaan eräästä ehkä numeroa liian pienestä farkkumekosta, jonka minun oli pakko saada – rakastan sitä vieläkin. Kaapistani löytyy myös helmiä. Sellaisia, jotka ovat olleet siellä kymmenenkin vuotta ja joita käytän edelleen.

Pelkoni osoittautui turhaksi: Katriina on vallaton, hyvän huumorin omaava tapaus, ihan kuin sielunsisko. Ihan turhaan jännitin, miten meillä natsaa. Huomasimme meissä myös hämmästyttävän paljon yhdennäköisyyttä.

Mutta siihen vaatekaappiin. Sehän tursusi vaatteita ja Katriina sanoikin, että ensimmäinen asia, mitä vaatekaapissa pitäisi olla, on väljyys. Henkareiden väliin pitäisi jäädä ilmaa. Minun vaatteeni olivat kokeneet tukehtumiskuoleman jo aikoja sitten.

Ensin lajittelimme kaapista pois kesävaatteet. Niistä karsittiin kierrätykseen ne, joita en ole aikoihin pitänyt. Vain jätesäkillinen, ei paha. Sen jälkeen laitoimme juhlavaatteet omaan telineeseen, lisäksi sijoitimme kaikki samankaltaiset vaatteet samalle hyllylle.

Kaappiin jäi pelkästään helposti toisiinsa yhdisteltäviä kokonaisuuksia, joilla Katriina lopuksi minut stailasi. Tätä osuutta olin odottanut eniten. Mitähän Katriina näkisi persoonassani, millaiseksi hän minut pukisi? Täytyy sanoa että jackpot, rakastuin uuteen tyyliini. Oli kuin olisin astunut out of the box, jota aina hoen omille asiakkaillenikin.

 

Nainen pääsee pukeutumisessaan pitkälle valkoisella kauluspaidalla. Sehän käy niin farkkujen, suorien housujen kuin hameiden kanssa. Itse käytän sitä myös hihattomien maximekkojen päällä. Sidon vain puseron helmat edestä rusetille. Kauluspaidan päälle voi pukea neuleen, neuletakin tai jakun. Täydellinen vaate siis!

Kun olin päässyt vauhtiin, ei vaatteiden kierrätykseen laittaminen tuntunutkaan enää ylivoimaiselta, vaan loppujen lopuksi se oli todella mieltä keventävää. Ehdimme illan aikana käydä kaapistani läpi vain neljäsosan, mutta jatkoin hommaa Katriinan opeilla seuraavana päivänä. Hyvästelin kaikki vaatteet, joita en ollut pitänyt viimeiseen vuoteen.

Katriina toi myös tuulahduksen erilaisesta pukeutumistyylistä. Oli upea seurata ammattilaisen otteita hänen yhdistellessään vaatteita. Vaikka teen sitä päivittäin myös itse, ovat tyylimme kuitenkin erilaiset. Tämän naisen kanssa aion tehdä yhteistyötä jatkossakin. Miltä kuulostaisi Katriinan vetämä korkkarikoulu meillä liikkeessä? Sellaiseenkin tämä muodin monitaituri nimittäin taipuu.

Lue lisää Katriinasta: Kinstyle