Blogi — FiiniFröökynä

RSS
Koronan kokoisia kasvun paikkoja

Koronan kokoisia kasvun paikkoja

Kiinassa asuva ystäväni laittoi minulle tammikuun lopussa viestin, jossa varoitti että Eurooppa ei vielä tiedäkään minkälaisen pedon kanssa se on tekemisissä. Ystäväni oli oikeassa.

Mietin pitkään, mitä kirjoittaisin. En ainakaan halua ruveta surkuttelemaan koronan tuomista vaikeuksista – miten kaikki kevääksi suunnitellut jutut meni mönkään. Siitä, miten vietin unettomia öitä ennen kuin lomautin koko henkilökuntani. Tai siitä, kun kesävaatteita virtaa sisään mutta asiakkaita ei ole, laskut erääntyy, mutta kassavirta on lähes tyrehtynyt.

Nuo asiat ovat kohdanneet kaikkia meitä yrittäjiä. Tämä tuntuu pahalta meistä kaikista. Uskon kuitenkin siihen, että kaikella on tarkoituksensa. Jos hukkaan uskoni tulevaan, niin samalla kadotan myös voimani. En ole halunnut lamaantua tästä painajaismaisesta tilanteesta, vaan jo alussa päätin, että teen kaikkeni estääkseni sen.

Totta kai pari kertaa juoksulenkillä ovat kyyneleet valuneet pitkin poskia, mutta annan epämukavien fiilisten tulla, olla ja mennä. Yritän olla positiivinen, vaikka välillä pelottaakin. 

Nyt on ollut tällaisella malttamattomalla ihmisellä aikaa opetella esimerkiksi videoiden tekoa. Olemme saaneet kuvata kevään uutuuksia kerrankin rauhassa, ilman aina läsnä olevaa kiirettä. Olen lenkeilläni löytänyt upeita kuvauspaikkoja ihan lähimetsistä ja niitä olemme jo hyödyntäneet. Vaatekuvaukset ovat usein kivoja hetkiä, joissa työ ei tunnu työltä.

Verkkokauppaan on ollut nyt aikaa lisätä lähes kaikki uutuustuotteet, mitä on tullut. Jokaisesta nettitilauksesta tuleekin tällä hetkellä heitettyä lähes kärrynpyöriä silkasta onnesta.

Olen miettinyt niitä tapoja, joilla nyt pystyy vaikuttamaan. Niinpä tulossa on esimerkiksi eri puolilla maata olevien verkkoasiakkaidemme omista videokuvauksista koostettu muotinäytös. Laitathan minulle viestiä jos haluat olla mukana tässä? Siitä tulee kivaa!

Ennen kuin kaikki jäivät pois töistä päätin myös, että nyt on hyvä hetki tehdä se mikä on odottanut jo pari vuotta oikeaa hetkeä. Maalata liikkeemme lattia. Se tehtiin pikavauhtia viikossa ja nyt minun hommani on siirtää vaatteet takaisin paikoilleen. Siinä onkin puuhaa muutamaksi viikoksi. Nyt kun vuorokauteen onkin yhtäkkiä tullut muutamia lisätunteja, se on mahdollistanut myös puheluja sekä viestejä ystäville, joiden kanssa on töiden takia yhteydenpito ollut hiljaisempaa vaikka he mielessä ovat olleetkin.

Ehkä tämän jälkeen myös tietyistä asioista tulee yksinkertaisempia. Jospa meille kaikille annettiin tämä muistutuksena siitä mikä oikeasti on tärkeintä, terveys ja rakkaimmat.

Pidä huoli itsestäsi. Uskon, että tämän kokemuksen jälkeen ihmiset haluavat nähdä kauniita asioita ja värejä ympärillään. Niitä meillä on tarjolla verkkokaupassa ja myymälöissämme.

Rohkeasti uutta päin

Rohkeasti uutta päin

Mitä kaikkea mahtuu vuoteen 2020? Minä aion toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni omasta Fiini Fröökynä -vaatemallistosta.

Vuosi 2019 on sitten taputeltu muistojen joukkoon. Se oli hyvä vuosi erityisesti markkinoinnin osalta. Tämä blogi, verkkokaupan uudistus ja rohkea heittäytyminen somen aalloille kannatti: asiakkailta on tullut paljon hyvää palautetta.

Tuntuu vähän siltä, että Fiini Fröökynän ympärille on syntymässä yhteisö, jossa jaetaan pukeutumisen ilosanomaa. Tuo ajatus on innostanut minua kehittämään alkaneelle vuodelle jotain uutta. Suunnittelemme tapahtumaa, johon kuka tahansa vaatteista tykkäävä ja muutosta kaipaava nainen voi hakea. Sohvaperunasta Fiiniksi Fröökynäksi – oletko juuri sinä yksi neljästä muodonmuuttujista? Seuraa someamme ja ilmoita itsesi alkukeväästä mukaan seikkailuumme. Kyseessä ei ole mikä tahansa muuttumisleikki vaan viikonlopun yli kestävä leiri upeine kouluttajineen, joka huipentuu liikkeemme muotinäytöslavalle.

Pitkäaikainen haaveeni toteutuu tänä vuonna, kun tuomme markkinoille oman vaatemalliston. Jännittää ihan hirveästi, miten pellavasta valmistettu mallisto otetaan vastaan. Sen suunnittelussa on hyödynnetty vuosien varrella hyväksi havaittuja ratkaisuja: sopivia leikkauksia, kivoja yksityiskohtia ja persoonallisia vaatteita. Työn alla on myös se, kenet pyydämme mallistomme keulakuvaksi. Olisiko sinulla vinkata jotain sopivaa?

Mitäkö muuta tänä vuonna tapahtuu? Ainakin pop up -kiertueemme jatkuu ja mahdollisesti laajenee uusille paikkakunnille. Kivijalkaliikkeemme Ylistarossa vahvistuu sisustustavaroilla ja pidämme siellä edelleen suosittuja asiakasiltoja. Kerää ystävä- tai työporukka ja ota yhteyttä, niin järjestetään teille hauska oma ostosilta liikkeen aukioloajan jälkeen. Niissä on poikkeuksetta villi meno, kun naisporukka valtaa kauppamme. Lisäksi Kyyjärven Paletissa sijaitseva putiikkimme sai ainakin toistaiseksi jatkoajan, kun saamme käyttöömme lisää tilaa vuoden alussa ja pääsemme laajentamaan valikoimaamme.

Mitäpä sitä muuta kauppiaan elämässä, lapset kasvavat vinhaa vauhtia ja kotipesä tyhjenee. Liikunta, ystävät ja matkustelu rytmittävät elämää ja vievät hetkeksi ajatukset pois työstä – tosin suurimman osan ulkomaillakin teen töitä, vaateostojen reissupäiviä tulee vuodessa liki sata.

Olen onnellisessa asemassa, kun saan tehdä rakastamaani työtä omalla tavalla, reissata ja luoda uusia juttuja. Yritän entistä enemmän ehtiä myös sinne ytimeen, palvelemaan asiakkaita myymälään. Erityisesti pop up -myymälässä olen huomannut, miten paljon meillä on annettavaa suomalaisnaisille – ja miten valtavasti tämä työ minulle antaa. Kysymys ei ole vain pukeutumisesta, vaan kokonaisesta ihmisestä. Tietäisittepä vain, millaisia tarinoita saan kuulla vaaterekkien välissä.

Näillä ajatuksilla mennään kohti valoisempia aikoja. Ei tätä talvea enää kauan kestä, ensimmäiset kesämallistot odottavat jo rekeissään. Ze-Zen kevään ensimmäinen kattaus saapui jo ennen joulua. Puserojen lisäksi jännityksellä odotan miten comebackin tehnyt bootcut -mallin housu otetaan vastaan. Itse ainakin ihastuin kun sen päälleni laitoin.

 

 

Varaa vastuullisuuteen?

Varaa vastuullisuuteen?

Koska ekologisuus ja eettisyys on koko ajan vaatteissa kasvava trendi, haluan kauppiaana tarjota niitä asiakkaillemme. Mutta kuka on valmis niistä myös maksamaan?Joka kanavasta tuutataan vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista, mikä on mielestäni hyvä asia. Monet valmistajat ovatkin asiaan heränneet ja heillä on tarjota myös esimerkiksi luomupuuvillasta tai ylijäämäkankaista tuotettuja vaatteita.

Suurien muotiketjujen eettisyyttä ja arvoja arvostellaan pari kertaa vuodessa lööpeissä isoin otsikoin, mutta mitään sen kummempaa asioitten hyväksi ei oikeastaan tapahdukaan. Tosiasia on kyllä myös se, ettemme me Suomessa asian hyväksi paljon pystytä edes tekemään. Asia pitäisi lähteä aina kyseisen valmistusmaan hallinnosta.

Myös minä kauppiaana olen havahtunut siihen kysymykseen, että mitä minä myyn? Viime keväänä kävin tutustumassa Kiinassa sikäläiseen vaateteollisuuteen, myös tehtaisiin. Itse en törmännyt lapsityövoimaan, mutta siihen kylläkin, että lähes jokaisella työpaikalla hääräsi koko suku, vauvasta vaariin. Oltiin yhtä suurta perhettä, hymyssä suin.

Muistoihin palasi oma lapsuus – vanhempieni työpaikalla minäkin olen suuremmaksi osaksi kasvanut. Päiväunet tuli vetäistyä äitini kassapöydän alla muovipussien seassa ja se oli siihen aikaan ihan ookoo.

Varmasti lapsityövoimaa maailmalla käytetään, joka on todella kauhea asia. Onneksi sellaiseen en ole törmännyt. En tiedä, mikä olisi reaktioni, sillä rintaa puristaa pelkkä ajatuskin.

Ekologisten ja eettisesti tuotettujen vaatteiden kasvu näkyy myös meillä. Haluan tarjota jokaiselle jotakin, kotimaisia merkkejä meillä on ollut aina.

Tänä syksynä valikoimiin on rantautunut myös uusia, joista erityisen innoissani olen MariMari-tuotteista. Innoissaan ovat olleet myös asiakkaamme, mutta katsaus hintalappuun saa monet pakittamaan. Miksi? Laatu, kotimaisuus, ekologisuus ja eettisyys maksaa, siitä ei päästä mihinkään. Vaikkakaan se, onko tuote halpa vai kallis, ei kerro sitä onko se eettisesti tuotettu vai ei. Tärkeintä olisi tietää tuotteen alkuperä ja sen valmistajan eettiset arvot.

MariMarin tuotteet ovat kaikki Lahdessa suunniteltuja ja tehtyjä, miellyttävää ja kestävää luomupuuvillaa. Mallit ovat ajattomia, tarkoitettu niin jokapäiväiseen kuin juhlakäyttöönkin ympäri vuoden. Ne eivät ole sidottuja mihinkään sesonkiin ja ovat helposti muunneltavissa asusteilla ja kengillä erilaisiin menoihin.

Lisäksi hyvä design ei koskaan vanhene! Niissä ei ole ikärajaa ja useita tuotteita voi käyttää monella eri tapaa. Kuten tätä Beeskirt Bubble -hametta. Joka laittaa näitä tuotteita ylleen, tietää myöskin mistä maksaa.

Pitäisikö meidän kaikkien siirtyä vastuullisuuspuheista myös tekoihin? Vihreätvaatteet.com sivustolla se sanottiin: Eivät vastuulliset vaatteet ole kalliita, vaan vastuuttomat vaatteet ovat liian halpoja.

 

Lappi kolmen vaateputiikin sekä yhden koskilaskun taktiikalla

Lappi kolmen vaateputiikin sekä yhden koskilaskun taktiikalla

Ex tempore reissut ovat yleensä niitä parhaita ja niin oli myös viime viikonlopun reissu Rukalle.

Jostain syystä mieli on halajanut sinne koko alkusyksyn mutta kalenteri on näyttänyt siltä etten pääse sinne tänäkään syksynä, vaan toisin kävi. Ystäväni Outi oli liikkeellä samalla seudulla ja niinpä teimme tärskyt Rukalle Kuusamoon.


Pienen Karhunkierroksen lisäksi halusin päästä kokeilemaan myös koskilaskua. Se kuulosti sellaiselta lajilta joka saisi adrenaliinit liikkeelle! Tieto siitä että kyyti ei olisi yhtä hallittua kuin Särkänniemen Tukkijoessa pisti perhoset liitelemään sopivasti mahanpohjassa.
Stella Polaris Adventuresilla työskentelevä kapteenimme Pauli oli ollut vastaavanlaisissa hommissa jo vuodesta 2002, joten olimme varmoissa käsissä enkä jostain kumman syystä ymmärtänyt enää edes jännittää. Niin varmoin ottein ja rautaisella ammattitaidolla hän piti meille ennen koskiseikkailun alkua vartin koulutuksen koskimelonnan saloihin ja selosti myös, miten missäkin tilanteessa tulisi toimia.
Kiljuntaa, pudotuksia, ja ajoittain kovaakin kyytiä tarjonnut reissu on yhden otannan perusteella mitä mahtavinta huvia ja ajanvietettä Rukalla. Kaupan päälle näkee upeaa luontoa, maisemia ja kuten kapteenimme jo alussa epäilikin, nälkä kasvaa syödessä myös koskenlaskun suhteen. Ensi kerralla siis K18 koskiin!
FiiniFröökynällä on jälleenmyyjiä pohjoisen suunnalla. Samalla reissulla halusin käydä kurkistamassa muutamiin näistä naisyrittäjien putiikeista, jotka osuivat matkani varrelle. Harmikseni Kuusamon keskustassa sijaitseva Hengarilla-niminen liike oli ehtinyt jo mennä kiinni, kun sinne lauantaina saavuin. Omistaja Kaisa on pitänyt liikettä reilun vuoden verran, joten jos tuolla suunnalla olette liikkeellä niin käykää ihmeessä tutustumassa valikoimaan.
Seuraava etappi oli Oulu ja siellä Muotisolna joka toimii pop up -periaatteella. Sinne veinkin kasan meidän tuotteita myyntiin ja tutustuin valloittavan rempseään omistajaan, Ullaan. Pienessä liiketilassa olikin vaikka mitä ostettavaa. Ihastuin siellä erityisesti laukkuihin, vaikka en itse laukkufriikki-geeniä omaakaan.
Ja matka jatkui Joensuusta länteen...ei vaan Zeppelin ostoskeskukseen jossa AsuPistettä pyörittäviin aurinkoisiin sisaruksiin Satuun ja Anneen tapaan törmätä aina Helsingin muotiviikoilla. Naisille iso peukku kauniista ja selkeästä esillepanosta. Asupisteessä silmä lepäsi ja tuotteet tulivat hyvin esiin.
Pikku Riikka on Limingassa toimiva kaunis ja persoonallinen putiikki, joka on rakennettu vanhaan navettaan. Olen käynyt liikkeessä pari kertaa, mutta tällä kertaa se jäi väliin, koska harmikseni se aukesi vasta kello 12. Omistajalla Riikalla on mielestäni todella hyvä silmä valita putiikkinsa valikoima, joten ei ihme, että putiikki on saavuttanut Pohjois-Pohjanmaalla jo lähes legendaarisen maineen.
Suomi on täynnä ihania ja massasta erottuvia vaateputiikkeja. Käykää ihmeessä tutustumassa niihin!
Viikon asu on tämä Rukalla kuvattu lila poncho. Erilaisia ponchoja onkin nyt valikoimissa runsaasti – kaikki löytyvät sekä nettikaupasta että liikkeestämme.