Blogi — FiiniFröökynä

RSS
Viikkokatsaus vaatteilla

Viikkokatsaus vaatteilla

Vaate ei ole vain aate, se on tunnetila ja minulle myös paljon muuta. Rakastan vaatteita, se on työni ja elämäntapani. Minulta on pyydetty vaatteiden viikkokatsausta, joten tässä se nyt tulee.

Maanantai:

Tiedättehän sen tunteen, kun heräät aamulla ja on valmiiksi fiilis, että tänään taidan nousta väärällä jalalla? Sellainen oli minulla maanantaiaamuna ja mietin, että miten lähden tuota angstia torjumaan? Päätin pukea päälleni jotain mukavan värikästä ja valitsin tämän Zezen neuleen. Ja ei siitä maanantaista alkukankeuden jälkeen pöllömpi päivä lopulta kehkeytynytkään!

Tiistai:

Tämä hieman oranssiin taittava punainen neulosmekko päätyi vaatekaappini juuri värinsä takia. Luulen, että siitä tulee yksi luottovaatteistani. Mekkopituinen vaate sopii hyvin leggareiden tai coutattujen farkkujen kanssa. Päällä pidän monesti joko toppaliiviä tai pitkää jakkua, mutta tämähän toimii hyvin ilman niitäkin, vai mitä mieltä olet?

Keskiviikko:

Keskiviikko oli kuvauspäivä ja vaatteet vaihtuivat melko tiuhaan tahtiin. Olimme myyjämme Katin kanssa vuorotellen kameran takana ja edessä, näpsimme kuvia koleassa säässä liukuhihnalta. Vakosametti on palannut muotiin ja tämä päälläni oleva housu on sitä materiaalia, sopivasti stretchillä höystettynä. Ovat yhden käyttökertakokemuksen jälkeen todella kivat jalassa, joustoa löytyy joka lähtöön.

Torstai:

Lähdin Aila-myrskyn saattelemana junalla Helsinkiin tekemään vielä viimeisiä ensi kevään ennakko-ostoja, tietysti asianmukaisesti maski päällä. Capri Collectionilta tupsahti alkuviikosta tämä ihana satiinimainen pusero ja päällehän se oli heti saatava. Sitä tunsi itsensä oikein kunnon bisnesnaiseksi, kun yhdistin puseroon vielä jakun. Hommat tuli päivän aikana tehtyä ja kuvassa olevan Petterin kanssa huolehdimme siitä, että myös miehille löytyy meiltä ensi keväänä päällepantavaa.

Perjantai:

Lähes aina ennakko-ostoilla tulee niin sanotusti syötyä kuormasta ja niin kävi nytkin. Olin jo edellisillä ostoilla iskenyt silmäni tähän lyhyeen ruutujakkuun: Puhuin edustajan pyörryksiin, että minunhan pitää se saada puoli vuotta aikaisemmin kuin kyseinen jakku on meiltä ostettavissa. Tästä on tulossa myös ihana roosanvärinen, mutta nyt oli tyytyminen mallikappaleen väriin eli siniseen.

Lauantai:

Aamulla herätessäni sain ajatuksen, että tämä olkoot "anna miehesi valita vaatteesi" -päivä. Noh, hänen valintansa olisi ollut eräs viimekesän pitkä pellavamekko, mutta vallitsevien sääolosuhteiden vuoksi oli tyytyminen farkkuihin ja tähän herkullisen pinkkiin puseroon. Se on tulevan kevään Zeze mallistoa. Aamulla tuli sen verran kiire lähtö töihin, että vietin ”Bad Hair” -dayta ja kuvaa varten päätin piilottaa sen tuonne lampunvarjostimeen.

Sunnuntai:

Jo ties montako vuotta sunnuntai on ollut pitkän juoksulenkin päivä, niin myös tänä sunnuntaina. Kipaisin vähän vajaan 20 kilometrin lenkin paikkaan, jossa minulle oli luvattu lämmin ulkosauna ja keitetyt uudet perunat suoraan omasta maasta. Tämähän ei ollut mikä tahansa bastu, vaan vanhan traktorin peräkärryyn rakennettu sellainen. Alla renkaat ja kaikki, joten maisemaakin saa kätevästi vaihdettua, jos vaikka haluaa saunomisen yhteydessä pulahtaa uimaan.

Loppupäivä menikin sitten uusia perunoita sulatellessa ja leopardi-oloasussa löhöten. Tai no, kävinhän minä Kokkolassa katsomassa meidän uutta perheenjäsentä, kennelnimeltään Greatman's Coronan Caunis-Certtu, joka muuttaa meille ensi lauantaina. Tästä karvaisesta nelijalkaisesta tulette takuulla vielä kuulemaan. Olen vähän miettinyt, että kun Nasu on niin tehokas myyntipäällikkö, niin tästä vauvasta voisi tulla vaikka apulaisjohtaja?

Aitouden äärellä missikisoissa

Aitouden äärellä missikisoissa

Miss EW-kisoissa Orivedellä Rönnin lavalla opin nuorilta naisilta, että aitous on laaja käsite ihan sen mukaan, mistä suunnasta asiaa katselee.

Fiini Fröökynä oli toista vuotta mukana julkisuudesta tutun missiemo Henna Peltosen miss EW-kisoissa. Moni voi ihmetellä, että mitä hyötyä on Seinäjoen Ylistarossa toimivalle vaateputiikille siitä, että sillä on näkyvyyttä valtakunnallisissa missikisoissa. Se on sitä kuuluisaa ”Out of Box”-ajattelua, kannattaa välillä piipahtaa normielämän ulkopuolella, se auttaa katsomaan asioita uudella tavoin.

Missikisoissa olemme näköalapaikalla, siellä on hyvä esitellä tulevia muodin virtauksia ja vaikuttaa. Miss EW-kilpailussa missit esiintyivät meidän ihanissa Boho-vaatteissa, joita koronan takia oli tarjolla nippa nappa mallistoa koko missikatraalle. Yleisö ihastui noihin Boho-henkisiin vaatteisiimme niin paljon, että halusivat ostaa mallikappaleita. Kauppiaalle se on mukava signaali, olemme oikealla tiellä ensi vuoden mallistossa. Ajan hermolla eläminen on vaatebisneksessä tärkeää.

Entä sitten ne itse missit? Meillä on tapana valita Fiini Fröökynän oma suosikkityttö, joka sopii yrityksemme imagoon: aito suomalainen nainen, reipas, sanavalmis ja uskoo itseensä. Kevät oli koronan takia niin kiireinen, että en ehtinyt paneutua tyttöjen somepersooniin. Lisäksi taso oli viime vuotta kovempi, joten valinta oli vaikea. Tällä kertaa luotin intuitioon ja ensivaikutelman voimaan: minulle kolahti tyttö numero kymmenen.

Turkulainen 19-vuotias Emilia Kaskinen teki vaikutuksen aitoudellaan, kauneudellaan ja hyvällä asenteella. Hän osasi kantaa kauniisti sekä itsensä että vaatteet ja otti lavan haltuun luonnollisella säteilyllään – niillä evällä hänestä leivottiin meidän suosikkityttö. Samoilla mausteilla hänestä tuli myös koko kisan voittaja eli Miss EW2020.

Pääsin myös todistamaan missikisojen raadollisempaa puolta eli pienimuotoista jälkinäytöstä pukuhuoneessa, kun olin keräämässä vaatteita laukkuihin. Jokainen tyttö on satsannut kisoihin täysillä, on luonnollista että tunteet nousivat pintaan kisan jälkeen. Joku kilpailijoista oli sitä mieltä, että voittajan aitous ei ollut oikeaa aitoutta. Niinhän se on, että aitouden voi käsittää monella tavoin. Aitous on myös sellaista, että ei näe tarvetta painaa toisia alas mollaamalla. Minulle se on myös vilpittömyyttä ja uskallusta kertoa myös niistä hetkistä, kun kaikki ei ollut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Ja silti luottaa, että elämä kantaa.

Pettymykset kasvattavat johonkin tulevaan ja niistä voi pienellä itsetutkiskelulla oppia paljon. Kun koko missiporukka tavoittelee tiettyä päämäärää, yhteiset teemapäivät, koulutukset ja kilpailun eri vaiheet ovat opettaneet varmasti missiehdokkaille paljon. Vaikka ei palkintokorokkeelle asti yltäisikään, olisi tärkeää, että osaisi nauttia matkasta ja siitä mitä eväitä se on elämänpolulle mahdollisesti tuonut.

Kuvat: Mainosstudio Sanna H

Lue lisää: Miss EW -kilpailu

 

Kesämuotia ja koronarokkia

Kesämuotia ja koronarokkia

Kesän odotetuimmasta huvi- ja työreissusta tuli pienellä jalostuksella meidän ikioma koronarokki – kaikkien peruuntuneiden kesäfestareiden sijaisäiti. 

Idea koronarokista lähti siitä, että kaikki kesän festarit peruuntuivat. Mehän voisimme järjestää omat? Vaatekauppiaana tuli heti mieleen, että samalla saan kuvata kesän kuuminta muotia upeassa miljöössä, mikäs sitä parempaa. Huvi ja hyöty samassa viikonlopussa, siitä me yrittäjät tykkäämme. 

Pitkään suunniteltu kesän paras kuvausreissu Mäntsälään Mustijoenrantaan kauniiseen jokimaisemaan hyvällä porukalla tyssäsi pikku ongelmaan: Italiasta tilatut vaatteet eivät ehtineet mukaan. No, onneksi ei ollut tämän vakavammasta asiasta kyse, sillä ihan mielettömän hyvä keikka siitä tuli ilman noita kuvausvaatteitakin. 

Mustijoenrannan huvila on aivan huippu, sinne mahtuu majoittumaan isompikin porukka, meitä siellä oli 15. Erityisen upeaksi paikan tekee joenrantaan rakennettu sauna, jossa on hulppea terassi, vieressä laituri josta pulahtaa uimaan sekä ulkoporeamme. Syystäkin paikan omistaja nimitti juurikin tuota terassia koko paikan sydämeksi.  

Viikonloppu oli tämän kesän kuumin, joten käytännössä vietimme nuo kaksi päivää terassilla nauttien trooppisesta tunnelmasta, hyvästä musiikista ja ruuasta. En muista milloin viimeksi olisin ollut Suomessa vielä puolenyön jälkeen yöllä bikineissä niin ettei palellut, nyt tuli sekin ihme koettua.  

Meitä helle helli, mutta ellei näin olisi ollut, sisältä päähuvilasta löytyy myös karaokelaitteet ja samasta huoneesta poreamme, joten sateellakin olisimme viihtyneet. Pienimuotoisena urheiluhulluna itselleni mieluinen yllätys oli myös yläkerrassa sijaitseva treeninurkkaus.

 

Reissussa oli mukana Fiini Fröökynän verkkokauppaa pyörittävät Katja ja Oona sekä ystäviä/yhteistyökumppaneita. Sopiva sekoitus vaatebisnestä, tuli päivitettyä näkemyksiä tämän kesän kuumimmasta muodista. Mekot ja hameet, erityisesti kietaisuhameet ovat nyt suosittuja. Ihanaa naisellista pukeutumista. 

Olen tosi kiitollinen, kuinka hienosti meidän ensimmäinen oma pellavamallisto on otettu vastaan, vaikka se koronan takia hieman sppeaksi jäikin. Siitä innostuneena voin kertoa, että ensi kesän malliston suunnittelu on jo käynnistynyt ja siitä tulee kyllä hieno. Business Finlandin apurahan turvin voimme nyt myös keskittää osaa valmistusprosessista Suomeen, mikä on loistojuttu! 

Tämän kesän muodissa on päätään nostanut boho eli boheeminen tyyli. Se näkyi myös viime viikonlopun Miss EW-kisoissa, jossa Fiini Fröökynä oli toista kertaa mukana. Siitä lisää sitten seuraavassa blogissa. Boho-pukeutumiseen kuuluu vapautunut, 1970-luvun hippityyli: harsomaisia vaatteita, pitsiä, mekkoja, hapsuja ja tupsuja. 

Ahdistavan kevään jälkeen on ollut hienoa huomata, että meidän kivijalkakaupassamme Ylistarossa on jälleen vipinää. Yksi iso merkki paluusta normaaliin on se, että suositt Pop up-kiertueemme on käynnistynyt. Tällä viikolla meidät löytää Jalasjärveltä. Seuratkaa Facebookia, sieltä näkyvät tulevat paikkakunnat. 

Olen tosi iloinen, että lähdin kokeilemaan tänä keväänä siipiäni myös videoaalloille. Kiitos kaikista ihanista palautteista joita videoistamme saan, sekä töissä että vapaa-ajalla, ne innostavat jatkamaan tällä tiellä. Olen myös huomannut, että ihmisten on noiden videoiden myötä helpompi lähestyä meitä – on hieno juttu, että olemme onnistuneet tulemaan lähemmäksi teitä. Yhdessähän me teemme vaatemaailmasta hauskemman, vai mitä?

Koronan kokoisia kasvun paikkoja

Koronan kokoisia kasvun paikkoja

Kiinassa asuva ystäväni laittoi minulle tammikuun lopussa viestin, jossa varoitti että Eurooppa ei vielä tiedäkään minkälaisen pedon kanssa se on tekemisissä. Ystäväni oli oikeassa.

Mietin pitkään, mitä kirjoittaisin. En ainakaan halua ruveta surkuttelemaan koronan tuomista vaikeuksista – miten kaikki kevääksi suunnitellut jutut meni mönkään. Siitä, miten vietin unettomia öitä ennen kuin lomautin koko henkilökuntani. Tai siitä, kun kesävaatteita virtaa sisään mutta asiakkaita ei ole, laskut erääntyy, mutta kassavirta on lähes tyrehtynyt.

Nuo asiat ovat kohdanneet kaikkia meitä yrittäjiä. Tämä tuntuu pahalta meistä kaikista. Uskon kuitenkin siihen, että kaikella on tarkoituksensa. Jos hukkaan uskoni tulevaan, niin samalla kadotan myös voimani. En ole halunnut lamaantua tästä painajaismaisesta tilanteesta, vaan jo alussa päätin, että teen kaikkeni estääkseni sen.

Totta kai pari kertaa juoksulenkillä ovat kyyneleet valuneet pitkin poskia, mutta annan epämukavien fiilisten tulla, olla ja mennä. Yritän olla positiivinen, vaikka välillä pelottaakin. 

Nyt on ollut tällaisella malttamattomalla ihmisellä aikaa opetella esimerkiksi videoiden tekoa. Olemme saaneet kuvata kevään uutuuksia kerrankin rauhassa, ilman aina läsnä olevaa kiirettä. Olen lenkeilläni löytänyt upeita kuvauspaikkoja ihan lähimetsistä ja niitä olemme jo hyödyntäneet. Vaatekuvaukset ovat usein kivoja hetkiä, joissa työ ei tunnu työltä.

Verkkokauppaan on ollut nyt aikaa lisätä lähes kaikki uutuustuotteet, mitä on tullut. Jokaisesta nettitilauksesta tuleekin tällä hetkellä heitettyä lähes kärrynpyöriä silkasta onnesta.

Olen miettinyt niitä tapoja, joilla nyt pystyy vaikuttamaan. Niinpä tulossa on esimerkiksi eri puolilla maata olevien verkkoasiakkaidemme omista videokuvauksista koostettu muotinäytös. Laitathan minulle viestiä jos haluat olla mukana tässä? Siitä tulee kivaa!

Ennen kuin kaikki jäivät pois töistä päätin myös, että nyt on hyvä hetki tehdä se mikä on odottanut jo pari vuotta oikeaa hetkeä. Maalata liikkeemme lattia. Se tehtiin pikavauhtia viikossa ja nyt minun hommani on siirtää vaatteet takaisin paikoilleen. Siinä onkin puuhaa muutamaksi viikoksi. Nyt kun vuorokauteen onkin yhtäkkiä tullut muutamia lisätunteja, se on mahdollistanut myös puheluja sekä viestejä ystäville, joiden kanssa on töiden takia yhteydenpito ollut hiljaisempaa vaikka he mielessä ovat olleetkin.

Ehkä tämän jälkeen myös tietyistä asioista tulee yksinkertaisempia. Jospa meille kaikille annettiin tämä muistutuksena siitä mikä oikeasti on tärkeintä, terveys ja rakkaimmat.

Pidä huoli itsestäsi. Uskon, että tämän kokemuksen jälkeen ihmiset haluavat nähdä kauniita asioita ja värejä ympärillään. Niitä meillä on tarjolla verkkokaupassa ja myymälöissämme.